Script nasıl kurulur, script nasıl edinilir ve script nedir gibi soruları cevaplandıracağımız bu makalede genel olarak script ne için tabir edilir bunları da açıklayacağız. Firmamız her ne kadar satmış olduğu kurumsal yazılımların tamamını kendi kursa da, satın almış olduğunuz yazılımları kendiniz de kolay bir şekilde kurabilirsiniz. Script bir web sitesinin yazılımında bulunan kodlar bütününe genel olarak yazılımcılar tarafından söylenen bir kavram olsa da sözlük anlamı itibariyle script kod betiği anlamına gelmektedir. Bir scriptin kurulumunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için öncelikle dosyaların tamamını eksiksiz edinmiş olmanız gerekir. Bunun yanı sıra satın almış olduğunuz yazılımın kodlama dilini ve desteklediği işletim sistemini bilmeniz gerekir.
Php kodlama diliyle kodlanmış bir yazılım tam performanslı ve sorunsuz bir şekilde Linux'ta çalışabilir, Windows'ta da çalışabilir ancak sorunsuz kurulum için Linux tercih edilir, Windows'a tamamen uyumlu bir kod yapısı olduğunu söyleyemeyiz. Asp kod diliyle kodlanmış bir yazılım ise yalnızca Windows işletim sisteminde çalışabilir. Bu bilgileri kullanmış olduğunuz bilgisayarın işletim sistemi için değil satın alacağınız alan(hosting) için söylediğimizi unutmayalım.
Sitemizde yazılımların yanı sıra satmış olduğumuz hosting türü Linux işletim sistemine tabidir. Bunun sebebi satmış olduğumuz yazılımlarının tamamının php tabanlı olmasından ileri gelmektedir. Buradan anlaşılacağı üzere bir scriptin başarılı bir şekilde kurulumunun tamamlanabilmesi için eksiksiz bir yazılıma, bu yazılımı barındırabileceğiniz bir alan(hosting)a ve bir alan adı(domain)a ihtiyacınız var demektir.
Dosyalarınızı File Zilla gibi bir ftp istemcisi olan program sayesinde dosyalarınızı satın almış olduğunuz hosting sunucusuna gönderdikten sonra yazılım içinde bulunan varsa kurulum talimatını izleyin. Talimatta sizden bazı dosyaları açıp değişiklik yapmanız istenebilir. Bu değişiklik kullanmış olduğunuz hosting kuracağınız veri tabanı bilgileri ve site adresiniz ile ilgili olabilir. Bu dosya değişikliklerini başarılı bir şekilde yapabilmek için kurulum kılavuzunda bahsedilen dosyaları bir editör yardımıyla açmanız gerekmektedir. note.txt gibi programlar düzgün bir şekilde bu dosyaları açabilseler de kayıt esnasında bozulmalara mahal verebilir.
Bazı scriptlerde kurulum otomatik yapılır. Dosya değiştirmeniz gerekmez tüm istenilen bilgileri tarayıcı sayfasında kutucuklara doğru doldurmanız halinde kurulumu başarılı bir şekilde tamamlamış olursunuz. Kendi kurmak istediğiniz yazılımlarda en kafa karıştırıcı durum sql diye tabir edilen veri tabanı dosyasıdır. Kurulum dosyalarında sizden sql dosyasını veritabanı oluşturup import edin gibi bir talimatta bulunabilirler. Burada import etmek içeri aktarmakla aynı anlamı taşımaktadır.
Tüm bunların mantığını az da olsa anladığımızı ve küçük bir araştırma ile artık kendi scriptimizi kurabileceğimizi varsayarak sizler için hazırladığımız bir sonraki makalemiz olan Site Yaptırmak Ne Kazandırır? konu başlıklı makalemiz sizi bir adım daha öteye taşıyacak.
Profesyonel ve her yönü ile kontrol edilebilir gelişmiş çok özellikli ajans yazılımıdır. İşte öne çıkan özellikler.